Sari la conținut

Ce nu știai despre EMDR

EMDR

Generalități

Este o psihoterapie care permite oamenilor să se vindece de simptomele și suferința emoțională care sunt rezultatul unor experiențe de viață tulburătoare. Studiile repetate arată că, prin utilizarea terapiei EMDR, oamenii pot experimenta beneficiile psihoterapiei, care odată a durat ani pentru a face diferența. Se presupune că durerea emoțională severă necesită mult timp pentru a se vindeca.

Terapia EMDR consideră că bunăstarea noastră emoțională este strâns legată de starea noastră fizică (somatică). Prin urmare, EMDR utilizează o tehnică care implică direct corpul numită stimulare bilaterală în timpul căreia un terapeut va ghida un client prin mișcări ale ochilor, auditiv sau tactil pentru a muta o amintire care a fost stocată incorect într-o parte mai funcțională a creierului.

În timpul evenimentelor traumatice, deseori creierul nostru procesează și stochează incorect amintirile. Această stocare incorectă poate face ca amintirile din trecut să fie resimțite ca și cum ar fi retrăite în prezent. Stimuli care în prezent au sau nu au legătură cu evenimentul traumatic pot declanșa clienților reacții ca cele trăite în timpul evenimentului traumatic.

Terapia EMDR lucrează asupra stocării eronate a amintirilor traumatice, astfel încât amintirile dureroase asociate cu trauma își pierd din încărcătura emoțională. Clientul, aflat în fața unor stimuli din prezent, poate reacționa fără a fi influențat de experiențele trecute.