Sari la conținut

EMDR pentru copii și adolescenți

Eficiență împotriva PTSD

EMDR este recunoscută, atât de către Organizația Mondiala a Sănătății (2013), cat si de către Societatea Internațională pentru Studiul Stresului Traumatic (ISSTS) ca fiind o terapie eficienta si recomandata pentru copiii si adolescenții care au experimentat evenimente traumatice si/sau care suferă de Tulburare de Stress Post-traumatic (PTSD).

Evenimentele traumatice pot declanșa reacții legate de stress la copii și adolescenți. Chiar dacă în multe situații simptomele se ameliorează sau dispar de la sine în câteva săptămâni, într-un procent mic, din nefericire, aceste reacții la stress se vor dezvolta în simptome ale Tulburării de Stress Post-traumatic sau în alte simptome ca anxietatea, descurajarea, neputința. 

Tulburarea de Stress Post-traumatic este cauzată de inabilitatea minții de a procesa un eveniment traumatic, mai ales când acesta este resimțit ca fiind copleșitor, șocant sau stresant. Indiciile care vă pot arăta că adolescentul sau copilul dumneavoastră se luptă cu simptome declanșate de o traumă, pot include: gânduri intruzive (episoade de reamintire a evenimentului originar), flashbackuri (reexperimentarea fizică si psihică a evenimentului originar) sau evitarea locurilor, situațiilor care îi pot reaminti de evenimentul originar, alături de modificări vizibile la nivelul comportamentului si emoțiilor.

Cum se aplică EMDR la copii și adolescenți?

Atunci când vom lucra EMDR cu copii si adolescenți vom adapta (scurta și simplifica) protocolul clasic în funcţie de nevoile speciale și stadiile de dezvoltare în care se află copilul, adică vom tine cont de etapa de dezvoltare și de maturizarea cognitivă și emoțională a respectivului copil. Metodele de aplicare a EMDR vor fi și ele adaptate, de exemplu. vor fi folosite imagini, desene in locul cuvintelor sau terapeutul va scrie și relata apoi o poveste/narațiune despre evenimentul traumatic pentru acei copii cărora le vine greu să vorbească despre trauma.

Trauma

Trauma pe care copiii o pot experimenta poate fi o trauma uşor de recunoscut (trauma cu ”T”) ca de ex. un accident, moartea unei persoane de referința, un dezastru natural, etc. In același timp, trauma poate fi mai greu de recunoscut (trauma cu ”t”) pentru ca ea se refera la relații traumatice, neglijare si comportamente abuzive asupra copiilor care se repeta pe perioade mai lungi de timp si/sau la vârste uneori foarte mici, ceea ce face dificila reamintirea lor conștienta. Dar toate aceste tipuri de traume rămân codificate in memoria copilului si se vor putea vedea in comportamentele si reacțiile emoționale patologice ale acestor copii, in aşa numitele ”puncte de blocaj emoțional”. EMDR poate fi folosit cu succes pentru a debloca si integra aceste emoții. Prin alternarea mișcărilor oculare (sau a altor tipuri de mișcări) bilaterale care duce la stimularea concomitenta bilaterala a creierului aceste materiale emoționale inconștiente vor fi procesate.